Selvværd

                                                      Skrevet af Inge G. Konge Ludvigsen 30.06.17

Selvværd er en følelse, der kommer indefra – som bliver påvirket af vores følelser – tanker – og det vi tror om os selv.

Når man holder af og respekterer sig selv, har man et højt selvværd. Nogen gange kan vi holde af os selv, andre gange tænker vi på, at vi ikke er værd at holde af, så har vi lavt selvværd.

Vi bliver påvirket af andre mennesker, forældre, søskende, lærer, venner, tv, reklamer og blade, face book, de sociale medier m.v.

Hvem hører vi på? Hvem sammenligner vi os med?

Selvværd og selvtillid er to forskellige ting.

Selvværd handler om det, du tænker om dig selv, den værdi du giver dig selv, og måden du dømmer dig selv på. Det er dét du er. Selvtillid er mere baseret på ydre ting f.eks. om du føler, at du er dygtig til dit arbejde. Det er dét du kan.
Man kan godt vise, at man har meget selvtillid ud af til og samtidig have et lavt selvværd indeni. Så man kan sige, at selvtillid er det andre kan se: din fremtoning og dine præstationer. Når man har lav selvtillid og føler sig utilstrækkelig, sammenligner man sig ofte med andre. Det er sundere, at du sammenligner med dig selv. Eller hvis du sammenligner med nogen –skal det være én på samme niveau som dig.

Selvværd er den værdi, du giver dig selv. Synes du, at du er et godt menneske. Når du har et højt selvværd, hviler du i dig selv og føler, at du er noget værd, alene fordi du er til. Også når du laver fejl, eller der er ting, du ikke kan finde ud af.

Når du som lille barn bliver elsket, set og forstået – og får omsorg og nærhed vokser dit selvværd. Når du senere bliver set og forstået af dine venner og andre voksne, vokser dit selvværd også.

Hvis man i længere tid ikke har følt sig set og forstået – kan man få lavt selvværd. F.eks. hvis man oplever, der ikke er tid til én, eller man måske har oplevet at blive mobbet, eller ens grænser overskrides.
Det sker for de fleste, at de oplever noget, der påvirker deres selvværd – det må bare ikke stå på i længere tid – så skal man bede om hjælp.

Her har du en video, der fortæller om selvværd, og om hvordan vi arbejder med selvværd på uddannelserne til Psykoterapeut og Coach hos Yes2Life.

 

Øvelse: ”Nu og her status”

En lille øvelse til dig, så du bliver klogere på hvordan du opfatter dit eget selvværd.


Hvor er jeg nu? ( lav en cirkel på linjen)
Hvor ønsker jeg at være? (lav en stjerne på linjen)

0 er lavt selvværd – 10 er højt selvværd.

Er jeg god nok i forhold til min familie?

0_____________________________________________________10

Er jeg god nok i forhold til mine venner?

0_____________________________________________________10

Er jeg god nok i forhold til mine søskende?

0_____________________________________________________10

Kan jeg lide min krop?

0_____________________________________________________10

Kan jeg lide den person, jeg er?

0_____________________________________________________10

Hvor dygtig er jeg? (selvtillid)

0_____________________________________________________10

 

Hvordan føler du omkring afstanden mellem cirklen og stjernen?
Tænker du, at du ikke er ok – hvis der er afstand.
– eller at det er positivt og spændende at udvikle sig?

 

Nogle tips til et godt selvværd

  1. Mød andre mennesker med et smil – hav direkte øjenkontakt, du kan kigge på punktet mellem øjnene, hvis du har brug for en lille pause. Lad være med at blinke for mange gange i starten. Det viser du har selvtillid og en god selvfølelse.
  2. Det er vigtig du kan tage imod komplimenter fra andre mennesker – vis du er taknemlig, sig: ”Det er jeg glad for at høre” i stedet for at sige: ”Åh – det er ikke noget.”
  3. Lad være med at prale alt for meget. Det betyder, at du hele tiden har brug for, at andre skal synes du er fantastisk . Det er dejligt at andre roser én – du skal også selv synes, du er ok.
  4. Vær positiv og tal positivt om dig selv og andre. Hvis du er for kritisk imod dig selv og for kritisk imod andre, skaber det lavt selvværd. Prøv at hjælpe i stedet for at være kritisk.
  5. Når du møder udfordringer – så lad være med at blive for passiv – gør noget i stedet for. Det er ok at bede andre om hjælp.
  6. Det er ok at lave fejl – husk på at den du er, er ikke det samme som det du gør.
    Du skal gøre dit bedste – mere kan du ikke gøre. Vi kommer engang imellem til at såre andre – det er selvfølgelig ikke ok at gøre det med vilje. Tænk på at behandle andre mennesker, som du gerne vil have, de skal behandle dig.
  7. Du må gerne lære fra mennesker, der har et godt selvværd – om hvordan man gør. Og det allervigtigste: vær dig selv – du er den bedste til at være dig. Hvis du ikke var dig – hvem skulle så være dig. Du er den eneste, der kan være dig – der er ikke andre til at være dig.

 

Selvværd er et gennemgående tema på vores uddannelser til Yes2Life NLP Master Coach og Integreret Yes2Life Psykoterapeut.

 

Du er altid velkommen til at kontakte Yes2Life på: inge@yes2life.dk

Tel: +45 20121413 og få en snak om vores uddannelser.

På glædelig gensyn

Inge G. Konge Ludvigsen